Eureka Math Grade 4 Module 7 Lesson 9 Answer Key (2024)

Engage NY Eureka Math 4th Grade Module 7 Lesson 9 Answer Key

Eureka Math Grade 4 Module 7 Lesson 9 Problem Set Answer Key

Question 1.
Determine the following sums and differences. Show your work.
a. 23 min + 37 min = _______ hr
b. 1 hr 11 min + 49 min = _______ hr
c. 1 hr – 12 min = _______ min
d. 4 hr – 12 min = _______ hr _______ min
e. 22 sec + 38 sec = _______ min
f. 3 min – 45 sec = _______ min _______ sec
Answer:

a. 23 min + 37 min = 1 hr
b. 1 hr 11 min + 49 min = 2 hr
c. 1 hr – 12 min = 48 min
d. 4 hr – 12 min = 3 hr 48 min
e. 22 sec + 38 sec = 1 min
f. 3 min – 45 sec = 2 min 15 sec

Question 2.
Find the following sums and differences. Show your work.
a. 3 hr 45 min + 25 min = _____ hr _____ min
b. 2 hr 45 min + 6 hr 25 min = _____ hr _____ min
c. 3 hr 7 min – 42 min = _____ hr _____ min
d. 5 hr 7 min – 2 hr 13 min = _____ hr _____ min
e. 5 min 40 sec + 27 sec = ______ min _____ sec
f. 22 min 48 sec – 5 min 58 sec = ________ min ____ sec
Answer:

a. 3 hr 45 min + 25 min = 4 hr 10 min
b. 2 hr 45 min + 6 hr 25 min = 9 hr 10 min
c. 3 hr 7 min – 42 min = 2 hr 25 min
d. 5 hr 7 min – 2 hr 13 min = 2 hr 54 min
e. 5 min 40 sec + 27 sec = 6 min 7 sec
f. 22 min 48 sec – 5 min 58 sec = 16 min 50 sec

Question 3.
At the cup-stacking competition, the first place finishing time was 1 minute 52 seconds. That was 31 seconds faster than the second place finisher. What was the second place time?
Answer:
Given that,
The first place finishing time = 1 minute 52 seconds
Also given, The first place finishing time is 31 seconds faster than second place finisher
Now,
1 minute 52 seconds + 31 seconds = 2 minutes 23 seconds
Therefore, the second place time is 2 minutes 23 seconds.

Question 4.
Jackeline and Raychel have 5 hours to watch three movies that last 1 hour 22 minutes, 2 hours 12 minutes, and 1 hour 57 minutes, respectively.
a. Do the girls have enough time to watch all three movies? Explain why or why not.
b. If Jackeline and Raychel decide to watch only the two longest movies and take a 30-minute break in between, how much of their 5 hours will they have left over?
Answer:
a. Given that, the total time = 5 hours
The time required to watch three movies respectively, :
1 hour 22 minutes + 2 hours 12 minutes + 1 hour 57 minutes
= 5 hours 31 minutes
Therefore, they do not have enough time to watch all the three movies.
They need 31 minutes more to complete all movies.

b. The time required to watch long movies with 30 minutes break in between =
2 hours 12 minutes + 1 hour 57 minutes + 30 minutes
= 4 hours 39 minutes
Now,
5 hours – 4 hours 39 minutes
= 21 minutes
They will have 21 minutes left over.

Eureka Math Grade 4 Module 7 Lesson 9 Exit Ticket Answer Key

Find the following sums and differences. Show your work.
Question 1.
2 hr 25 min + 25 min = ______ hr ______ min
Answer: 2 hr 25 min + 25 min = 2 hr 50 min

Question 2.
4 hr 45 min + 2 hr 35 min = ______ hr _____ min
Answer: 4 hr 45 min + 2 hr 35 min = 7 hr 20 min

Question 3.
11 hr 6 min – 32 min = _______ hr _______ min
Answer: 11 hr 6 min – 32 min = 10 hr 34 min

Question 4.
8 hr 9 min – 6 hr 42 min = ______ hr_____ min
Answer: 8 hr 9 min – 6 hr 42 min = 1 hr 27 min

Eureka Math Grade 4 Module 7 Lesson 9 Homework Answer Key

Question 1.
Determine the following sums and differences. Show your work.
a. 41 min + 19 min = _______ hr
b. 2 hr 21 min + 39 min = _______ hr
c. 1 hr – 33 min = _______ min
d. 3 hr – 33 min = _______ hr _______ min
e. 31 sec + 29 sec = _______ min
f. 5 min – 15 sec = _______ min ________ sec
Answer:

a. 41 min + 19 min = 1 hr
b. 2 hr 21 min + 39 min = 3 hr
c. 1 hr – 33 min = 27 min
d. 3 hr – 33 min = 2 hr 27 min
e. 31 sec + 29 sec = 1 min
f. 5 min – 15 sec = 4 min 45 sec

Question 2.
Find the following sums and differences. Show your work.
a. 5 hr 30 min + 35 min = ______ hr ______ min
b. 3 hr 15 min + 5 hr 55 min = ______ hr_____ min
c. 4 hr 4 min – 38 min = _______ hr ______ min
d. 7 hr 3 min – 4 hr 25 min = ______ hr _____ min
e. 3 min 20 sec + 49 sec = ______ min ______ sec
f. 22 min 37 sec – 5 min 58 sec = ____ min ____ sec
Answer:

a. 5 hr 30 min + 35 min = 6 hr 5 min
b. 3 hr 15 min + 5 hr 55 min = 9 hr 10 min
c. 4 hr 4 min – 38 min = 3 hr 26 min
d. 7 hr 3 min – 4 hr 25 min = 2 hr 38 min
e. 3 min 20 sec + 49 sec = 4 min 9 sec
f. 22 min 37 sec – 5 min 58 sec = 16 min 39 sec

Question 3.
It took 5 minutes 34 seconds for Melissa’s oven to preheat to 350 degrees. That was 27 seconds slower than it took Ryan’s oven to preheat to the same temperature. How long did it take Ryan’s oven to preheat?
Answer:
Given that, the time taken for Melissa to preheat to 350 degrees = 5 minutes 34 seconds
Also given,
The time is 27 seconds slower than Ryan’s oven to preheat the same temperature.
Now, 5 minutes 34 seconds – 27 seconds
= 5 minutes 7 seconds
Therefore, Ryan took 5 minutes 7 seconds to preheat the oven

Question 4.
Joanna read three books. Her goal was to finish all three books in a total of 7 hours. She completed them, respectively, in 2 hours 37 minutes, 3 hours 9 minutes, and 1 hour 51 minutes.
a. Did Joanna meet her goal? Write a statement to explain why or why not.
b. Joanna completed the two shortest books in one evening. How long did she spend reading that evening? How long, with her goal in mind, did that leave her to read the third book?
Answer:
The total time to finish three books according to Joanna’s goal = 7 hours
The total she completed reading :
2 hours 37 minutes + 3 hours 9 minutes + 1 hour 51 minutes
= 7 hours 37 minutes
So, She did not reach her goal
She took 37 minutes more than her goal.

b. The time required to read shortest book =
2 hours 37 min + 1 hour 51 minutes = 4 hours 28 minutes
Now,
7 hours – 4 hours 28 minutes = 2 hours 32 minutes
Therefore, Joanna is left with 2 hours 32 minutes to complete the third book.

Eureka Math Grade 4 Module 7 Lesson 9 Answer Key (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Laurine Ryan

Last Updated:

Views: 5419

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Laurine Ryan

Birthday: 1994-12-23

Address: Suite 751 871 Lissette Throughway, West Kittie, NH 41603

Phone: +2366831109631

Job: Sales Producer

Hobby: Creative writing, Motor sports, Do it yourself, Skateboarding, Coffee roasting, Calligraphy, Stand-up comedy

Introduction: My name is Laurine Ryan, I am a adorable, fair, graceful, spotless, gorgeous, homely, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.